Cei mai iscusiţi artizani ai dulciurilor au ajuns, weekend-ul acesta, la Iaşi la un festival al dulciurilor care ar ispiti orice gurmand. Ciocolata de casă, fagurii, nucile umplute şi dulceaţa de fructe sunt printre cele mai căutate delicii.
Nu mai puțin de 20 de producători locali şi-au expus bunătăţile la standurile amenajate pe bulevardul Ştefan cel Mare din centrul Iașului. Ispitele dulci îi vor încânta pe adulți și copii deopotrivă duminică seara.
„Top 3 produse la noi ar fi aşa, nucile fagurii şi sărăţelele.Sunt făcute după metoda tradiţională, veche, la formă de fontă. De la frâmântat, la umplut, la modelat bila de nucă. Am venit să le readucem ieşenilor gustul de altădată, gustul copilăriei. Clienţii gustă şi reacţionează într-un mod foarte plăcut. De aici îţi vine satisfacţia.”, spune Andrada Topal, producător de dulciuri pentru observatornews.ro.
Pentru Andrada, pasiunea pentru bucătărie şi amintirile din copilărie au devenit o afacere de suflet.
O sută de grame de ciocolată de casă costă 10 lei, iar pentru nuci şi faguri cu gem, preţul urcă la 12 lei. Dar când pofta dictează, preţul nici nu mai contează.
„Plăcinte, brânzoaice, clătite, cremă de zahăr ars făceau bunicii. Erau şi produsele altfel decât acum”, spune o clientă.
„Dulciuri de casă, căutăm, da. Suntem clienţii doamnei şi sunt foarte gustoase. Sunt reţetele tradiţionale, ca acasă”, explică o altă doamnă.
De la târg n-au lipsit nici dulceţurile, delicatesa nelipsită din cămara bunicii.
„Am întâlnit turişti din alte ţări care chiar apreciază fructele noastre că sunt ceva mai naturale ca în altă parte şi mai dulci şi şi cu gust mai bun”, spune Vasile Tiron, organizator.
Puţin mai costisitoare, dar ceva mai sănătoase, dulciurile pe bază de fructe au preţuri care pleacă anul acesta de la 30 de lei dacă vorbim de dulceaţa cea mai iubită de oameni, cea de căpşuni, şi poate ajunge la 40 de lei dacă vorbim despre dulceaţa de nucă.